En pioners bortgang

På lørdag var jeg på jobb. Jeg hadde noen minutter hvor det var litt rolig, og jeg sjekket litt nettaviser. Der ser jeg at Wenche Lowzow er gått bort. 

I fjor, da jeg gikk på Danielsen Intensivgymnas, så hadde jeg en oppgave om å skrive om en kjent person. Da skrev jeg om partneren, Karen Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele. Jeg lærte mye om Kim, men også om Wenche. Hvordan de møttes, og hvordan deres kamp sammen og hver for seg har stor betydning for at jeg kan være den jeg er i dag. 

Hun var den første homofile stortingsrepresentanten. Det ligger det utrolig mye respekt i. Hun har nok måtte betale mye for det. 

I 1977 ble hun valgt inn på Stortinget, og i 1979 var hun ute av skapet.! Jeg kan ikke forestille meg avisoppslagene på den tiden. Og hun var blitt sammen med Kim Friele i tillegg, som var plog i det norske homosamfunnet, jeg ser for meg at det kan ha blitt noen hete debatter. 

 

Det startet med et intervju, hvor Kim skulle intervjue Wenche, påvegne av Forbundet 48. Og det var kjærlighet ved første blikk. Ekte kjærlighet i 40 år. Har de virkelig stått sammen i tykt og tynt. 

Noen husker det kanskje, noen har kanskje fått det med seg i ettertid. Men i 1987 hadde Wenche et oppgjør mot kirken. Det at kirken ekskluderte deler av den Norske befolkning, nemlig de homofile. Hun gjorde som Luther gjorde i sin tid, for å faktisk få en reaksjon, så spikret hun inn i døren på Oslo Domkirke, anklageskrift. Dette var fordi kirken var tause til alle spørsmål hun hadde stilt. 
Jeg mener at her har Wenche gjort en kamp og vært en som kunne riste litt i kirken, og spørre om det er greit at man bare driver mishandling av homofile. Uten Wenches kamp inn mot kirken, så er det vanskelig å si hvor vi hadde vært i dag, men hun har gjort mye. Hun er helt klart en av mine helter og forbilder, og en av de tingene jeg vil gjøre, under utdannelsen og når jeg er ferdig, er å fjerne tabuet “homofil og kristen” fra kirken. At man er den man er, og man er kristen. Uavhengig av legning. 

Mine tanker går til Kim Friele, som har nå mistet sin kjæreste, partner og venn.

 


f.v Wenche Lowzow og Kim Friele

Treningsleir, Nynazister og tolkning av kjønn

Nynazistene holder «treningsleir» i Telemark. Der planlegger de å «knuse homolobbyen»

FRI bekymrer seg over høyreekstreme grupper.

 

Jeg satt lørdagskveld og hygget meg med litt netflix og slappet av etter en lang uke. Da jeg da ser denne overskriften på facebook. Høyreekstreme grupper som vil knuse homolobbyen. 
I følge deres egen nettside, som jeg er litt usikker på om jeg skal publisere her, ettersom at da får de flere klikk på hjemmesiden, men samtidig vil dere bli informerte om det. 
I magasinet deres står det blandt annet

“For nasjonalsosialister finnes det kun en sannhet: Naturens lover, og alt som ikke er i fullstendig overensstemmelse med denne sannhet, er absolutt 100 prosent feil!

Det nevnes også at kristendommen som religion, er for tapere og drømmere som ikke kan klare livets utfordringer.

“Uansett hvilken synsvinkel man ser det fra, så representerer kristendommen en pervers og misantropisk innstilling til livet, som ikke under noen som helst sammenheng kan tolereres i et sunt samfunn. For å gå rett på sak, kristendommen utgjør en form for åndelig AIDS”

Så da har jeg en åndelig AIDS i følge dem. 

“Det er med stolthet at jeg kan meddele at Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge til neste sommer, midt i pride-festivalenes høysesong. Vi vil arrangere en demonstrasjon i en norsk storby under parolen «Knus homolobbyen!”, uttalte bevegelsens leder Haakon Forwald, ifølge frihetskamp.net.” Skriver TelemarksAvisen.
(Der fikk dere nettsiden)

Så jeg kjenner jo litt på den. Det at de skal “knuse homolobbyen”. Og at jeg har en åndelig AIDS. 

For noen år siden var jeg på et utested i Bergen. Når jeg skulle gå derfra, var det en random voksen mann, litt stor mann, som kom bort til meg og spurte om jeg var lesbisk. 
Jeg merket med en gang at her var det noe muffins. Jeg spurte hva han hadde med det å gjøre. 
så svarte han bare at han hatet alle homofile, og ville knuse dem. Så begynte jeg bare å gå, og han følgte etter meg. Heldigvis for min del, så kom det en politibil rundt hjørnet, og jeg begynte å rope. De så dette og kom mot meg. Jeg fortalte dem hva som skjedde og mannen som gikk etter meg løp i motsatt retning. De ga meg skyss til hvor jeg skulle ta bussen hjem fra. 

Noe annet jeg også kom på da, var den stadige forvirringen av mitt kjønn. Jeg syns jeg har et relativt feminin ansikt og former. Men det har skjedd at dette er blitt tolket feil. 
Nylig var når vi var på besøk hos en moské i Oslo. En søt liten eldre mann sa at kvinner kunne sette skoene til venstre, menn til høyre. Jeg gikk mot venstre, og han ropte dette noen ganger til, veldig høyt og så mot meg. Jeg svarte bare med at “Ja, kvinner venstre.. så derfor går jeg hit”. Han ble litt stille og sa “Jaja, man kan ta feil”. Etter det så hadde vi ikke noe øyekontakt lengre. Folk som fikk med seg dette var litt usikker på hva de skulle si. Og det forstår jeg, men ikke få panikk, det er ikke første gangen og heller ikke verdens undergang 🙂 

En annen gang, da gikk jeg på do på et utested. Det var litt kø. Så når jeg endelig kom inn, var det en høy blond jente, med kanskje alt for dyp utrigning med pushup-bh som sa ” Eh, dette er faktisk en JENTEdo!” Og hun nektet å tro på at jeg var jente. Og seriøst, hvis jeg var gutt og måtte tisse, hadde jeg ikke stått i den evige lange køen, det er alltid kortere kø på guttedoen. Men uansett, jeg måtte veldig tisse og hadde ikke tid til å diskutere. Så jeg gikk på do. Når jeg sitter på do, så ser jeg at håndtaket blir tatt i, hun står og banker på doen og roper at det er en gutt der inne. Det var flere jenter der som fikk med seg hendelsen, men jeg antar de var gått, fordi ingen ville stoppe henne. Til slutt klarer hun å låse opp døren fra utsiden. Det er ikke så vanskelig. Du trenger bare en mynt eller noe som passer, for å vri rundt. Mens jeg sitter på do, må jeg da holde igjen døren. Jeg ble rasende. Så når jeg kom ut, så spurte jeg hva som feilte henne. Hun gikk selv på do, og jeg hentet en vakt. Hun ble kastet ut fra utestedet. Dette har skjedd et par ganger, og det er litt frustrerende. Derfor er jeg ikke så veldig glad i å gå ut på byn, særlig på dansesteder. Foretrekker puber i stedet, der skjer slikt aldri. 

Selvom en jente har kort hår, så betyr det ikke at man er en gutt. 

 

Peace out fra en med åndelig AIDS. 

Hygge-seminar

Nå har tiden gått fort! Denne uken her, har vært varm og lang. Solen har steiket, og jeg har hatt skoledag til rundt kl 16. Det merkes i slutten av uken. Det skal sies at vi har hatt det ganske sosialt denne uken, og at vi derfor har blitt sent ferdig. Vi har vært på kino, hatt piknik, pizza og kakekos med quiz. Så det har jo på mange måter vært ganske chill. Og med tanke på at jeg har klart å bestå bibelprøven, så var det enda mer digg! 

Nå har vi fått oppgaver som vi skal levere inn, og jeg har så vidt begynt litt med å prøve å få tankene til å bli ord og setninger. Så får det bare gå som det går. 

På MF så er jeg åpen om min legning, og at det har vært mye sol og varme, gjør jo at jeg viser tydelig mine tatoveringer, blandt annet da den ene som er av to symboler for kvinner. Jeg går ikke rundt å roper at jeg er lesbisk, men spør man, så får du svar. Så jeg kommer jo litt ut av skapet hver dag. Men det går jo ganske så greit. 

I dag under hygge-seminaret, så snakket vi litt og ble kjent. Og de fleste har fått med seg at jeg har en blogg, og at bloggnavnet er “skeivepresten”. Jeg er både og komfortabel med å snakke om det. Fordi jeg vet at det er veldig mange meninger, og det respekterer jeg, men det jo dette med personangrep og nettroll. Ja, jeg har fått noen uhyggelige meldinger, men jeg har valgt å ikke fokusere så mye på dem. 

Når jeg da satt på hygge-seminaret og seminarlederen som jeg hadde på min side og fikk med seg dette med bloggen og navnet på bloggen. Da ble jeg fort litt i den situasjonen at jeg ikke visste hva hun tenkte om det. Det at jeg er skeiv og skal bli prest. Så da er jeg alltid litt forsiktig. Jeg synes det er litt synd at det er så “tabu”. Jeg prøver jo å være så åpen jeg kan rundt det, men en ting er når jeg ikke er på skolen vs når jeg er på skolen. Selvom jeg ikke har opplevd noe negativt, det skal nevnes! Selvom jeg vet at det finnes ulike meninger om akkurat dette. 

Etter jeg hadde fortalt litt hva jeg skriver om her, og det at det er litt tabu å være åpen LHBT-person og kristen, så virket hun fortsatt ganske cool og jeg ble spurt om å være med å gi nattverd i gudstjenesten, så da ble jeg egentlig ganske glad! Da kan jeg jo spørre deg som leser – hvorfor går jeg rundt med den følelsen av at jeg må være “forsiktig” med å si hvem jeg er til andre, kanskje særlig kristne? Jeg skjønner at folk har meninger om det, og har et syn på det, men når jeg får meldinger som at “Gud skapte skapte mann og kvinne for hverandre. Du er et mislykket produkt”. Det er jo rett og slett diskriminering og hat. Det er derfor jeg er litt forsiktig med å være helt åpen på skolen. Men det betyr ikke at jeg velger å gjemme meg selv. Jeg lever livet, jeg har fått venner og jeg har det ganske fint på skolen. 

 

Avslutter med en hane som gikk utenfor AUD2 i går. Det var jo en spesiell ting. 

 

Student + mat + økonomi = ? (del 2)

Dette blogginnlegget går til mine kjære medstudenter og andre studenter.  Til folk med mye penger og med lite penger. 

Ja, her kommer del 2! Du så på det andre innlegget hvor mye jeg fikk for billig penge. 

Her ser du at jeg har to svære poteter! De kalles for bakepotet. Jeg skal ha de til middag i dag. Jeg har vært på jobb, så da er det litt greit å ta noe enkelt. Dette er også en rett som tar litt tid å lage, men den lager seg selv. Så i mellomtiden kan man dusje, lese, henge på facebook eller spille Pokemòn i en times tid. 

Du gjør: 

Forvarm ovnen til 200 grader

Stikk små hull i poteten med en gaffel (ikke overdriv da.) 

Pakk poteten inn i folie og legg det på rist eller plate i ovnen i ca 1 time

 

Når det har gått en time, ta den ut, trykk litt på den, men forsiktig, den er varm. Hvis den gir etter, så er den ferdig. 

Lag et snitt i poteten, ta tak i den, og klem til. Da åpner den seg fin og flott. 

 

Hva kan du ha i poteten? Du kan ha smør, du kan ha kryddersmør du har laget selv /kjøpt. Du kan ha mais, rømme, skinke, du kan ha det du vil! Ingenting stopper deg! 

 

Selv har jeg litt mais, rømme, fetaost, pesto og kylling. 
Sist innlegg hadde jeg kyllingsuppe, og da kjøpte jeg en hel kylling. I dag bruker jeg den andre halvdelen til potetene. Jeg river det opp i mindre biter, tilsetter en god desj med pesto. Dette passer fint sammen med både mais, rømme og feta. Har jo tross alt to poteter, så her kan vi mikse litt. 

Lag alt klart på forhånd, rett etter at du har tatt poteten i ovnen. Da føles timen kanskje litt kortere? 🙂 

 

 

Håper det smaker!

 

Student + mat + økonomi = ?

Dette blogginnlegget går til mine kjære medstudenter og andre studenter.  Til folk med mye penger og med lite penger. 

Det trenger ikke være dyrt å lage mat. I dag var jeg en tur på Grønland og handlet på en av mine favorittbutikker der. Den er stor, de har mye utvalg, det er alltid trukket frem i butikken og det er alltid sykt med folk der. De har et helt utrolig utvalg på frukt og grønnsaker, og det er til halve prisen av det du får i andre vanlige daglivarebutikker. 

Jeg gikk litt amok selv, og tenkte når jeg kom til kassen, shitpomfritt, dette blir sikkert svindyrt! 
Damen i kassen sa “160,-“. Det tok litt tid før jeg hørte hun sa 160. Det hadde lett blitt 260 på dagligvare. 

 


Totalpris: 160,-
 

Her har jeg fått kjøpt meg kokkosmelk, hakkede tomater på boks, tre store og fine gulløk, to digre bakepotet, minimajs, en god håndfull med sopp, gode og deilige grønne paprika fra tyrkia, mais, egg, ingefær, gulrot, brokkoli, avocado og litt pasta. Ja, hva skal man lage med dette? 

Jeg måtte ha litt proteiner, så da gikk jeg på meny og kjøpte det billigste jeg fant. 


Totaltpris: 145,-
 

Alt er firstprice av hovedproteiner. 
Jeg lagde i dag en kyllingsuppe som jeg elsker.  Og du skal få oppskriften av meg. Jeg skal legge ut litt oppskrifter underveis, litt tips og triks, slik at man kan spare noen kroner, så har man kanskje råd til en ekstra øl på byen i stedet. 

 

Kyllingsuppe ala Trude.  (dette er en stor porsjon, så du kan ha litt rester og fryse ned) 

1/2 halv grillet kylling

3 grønne paprika (Kan også være røde). Jeg liker de fra tyrkia best, de er mer crunshy og inneholder litt mer vann. 

1/2 gulløk 

En bit ingefær

1 boks kokosmelk

1-2 hvitløksfedd

1 ts curry paste

x-antall dråper med Tabasco

Salt, pepper, karri og annet digg krydder


Det du gjør: 

Kutt paprika og løk i biter. Fres dette i litt olje. 
 

 

Tilsett litt vann, nok til at det dekker paprika og løk, og litt til. Ta det på øyensyn, våg å prøv deg frem. 


(for de som ikke tørr å prøve seg frem)

Hvis du har grønnsaksbulljong, kan du hive dette oppi. En bit holder. La dette koke seg litt sammen

Tilsett kokosmelk og skru ned varmen.  Etter du har tilsatt kokosmelk, så tilsetter du resten. 

Ikke press eller kutt hvitløksfeddet, men ta knivbladet og press den i stykker. Da får du mest saft ut. 

Jeg er glad i sopp, så jeg hadde litt champinong oppi, men det er helt valgfritt. 

Når du da har tilsatt alt, så smaker du til med Tabasco, curry paste og krydder.  Til slutt legger du i kyllingen. Dette skal stå på svak varme (sånn 1-2 på komfyren), og småputre for seg selv. I mellomtiden kan du rydde rommet ditt, vaske din del av kollektivet, eller lese pensumet. Jo lengre den står, jo bedre blir den. Jeg pleier å la den stå å putre i ca en time. 
Hvis du har tillatt deg selv å ha den luksusen som heter BRØD, så er det godt med brød og litt smør på. 
Og husk, det du ikke spiser opp, kan du ta i en boks. Men vent til suppen er kald, for ellers blir maten ødelagt når du tar varm mat inn i kjøleskapet. Og ikke er det bra for kjøleskapet. Du kan også fryse dette. 

 

Alt i alt kostet dette meg ca 56kr og jeg spiste to gode skåler for meg selv og har 2 bokser i frysen og en i kjøleskapet. Det trenger ikke å være dyrt. Og resten av grønnsakene kan jeg bruke videre neste uke. 

 Håper det smaker! 

Bibelprøve

I dag har vi hatt den “store bibelprøven”. Og det gikk som det gikk! Jeg vet ærlig talt ikke hvordan det gikk for min del.

BJ90EX5DhUk

Dette bildet er tatt i forkant av prøven

Det har gått mye i lesing til denne bibelprøven, og nå er det overstått. Nå venter man egentlig bare på resultatet. For de av dere som lurer på hva denne prøven er, så er det den som avgjør om man kan få mappevudering eller må ta enkeltemne-eksamen. 

Bestått = Mappevudering

Ikke bestått = enkelt emne.

 

Etter prøven dro vi til to moskeèr i Oslo, World Islamic Mission (WIM) og Islamic Cultural Center (ICC). Begge deler var en fantastisk flott opplevelse. Hos WIM fikk vi se flott arkitektur og flotte detaljer inne i moskeen, vi hørte mye om kulturen, om hva de forskjellige tingene betydde. 
Hos ICC hørte vi litt mer om det å være muslim i Norge. Og vi fikk høre mye bra, noe sjokkerende og noe som tyder på at Norge har vært litt i utvikling siste 20 årene når det kommer til annen etisk bakgrunn og religion. Noe av det jeg syns var dritkult, var at hun ene jeg har blitt kjent med på MF, som er helt fantastisk kul, hun var i ICC. Det var helt fantastisk, DU er helt fantastisk! 

Jeg syntes det var gøy og spennende å besøke moskeène og følte at jeg lærte noe, fikk sett ting fra et annet ståsted, og det er viktig å ta med seg videre i livet. Jeg mener absolutt dette var en tur som er bra å ha i “bagasjen” med seg videre i livet.


WIM

Nå som denne prøven er over, så er det nå vi føler at vi først er i gang. Vi fikk beskjed om å dra å spise kebab, så da dro vi en gjeng på ca 15 stk for å spise kebab. Det ble brått kø der kan man si!


Kebab-middag på Grønland

 

Så nå er vi klar for å fortsette hverdagen!