Skeivt kulturår!

 

I Norge er det 50 år siden straffeloven §213 ble opphevet. Denne loven handlet om kriminaliseringen av menn som hadde sex med menn. Det var riktig nok ikke veldig mange som faktisk ble straffet, men noen var det, og desto større var også frykten for å bli tatt og få rulleblad for dette. Du tenker kanskje, hvorfor er det spesifikt mot menn som har sex mot menn? Jo, fordi kvinner hadde ikke seksualitet og det var heller ikke ansett som sex ved mindre det var penetrering av en manns penis, eller at en mann var til stede. Så derfor var det ikke kriminelt for kvinner å ha sex med kvinner, rett og slett fordi det var ikke-eksisterende og det forstyrret ikke det offentlig rom i like stor grad.

Ettersom at denne loven nå er opphevet – så skal vi feire. Det er flere ulike instutisjoner som har hatt egne utstillinger i forbindelse med dette, og en av dem er blant annet Nasjonalbiblioteket.

 

 

Etter 2år med covid, kommer alle landes Pride til å bli en stor feiring, fest og protest. Det er viktig å kunne feire at det er 50 år siden det ikke lengre er forbudt. Jeg har foreldre som levde for 50 år siden, og kanskje har du besteforeldre som levde under denne loven? Det er viktig å kunne feire den friheten og alle kamper som er tatt underveis. Det er lov å ta en fest, ta en dans i en park, være glad og fri, fordi det er akkurat det vi kan være. Vi kan være FRI.

Men det er og en protest. Det er en protest mot at flere land har dødsstraff, har livstid i fengsel og får seksualiteten innskrenket. Situasjonen i Russland har alltid vært ille og den er ikke i nærheten av å bli bedre. Skeive personer i Ukraina som er på flukt på grunn av Russland sin invasjon – Dette er mennesker som gjerne er på flukt til land hvor det ikke er så veldig mye bedre, som f.eks. Polen.

Dette er et bilde av Europa – og da mangler vi fortsatt resten av verden. Og det er et land jeg tenker vi skal ta en kikk på.

Verdens storebror, USA.
En av kontoene jeg følger aktivt på Instagram, er Matt Bernstein.

For en liten stund tilbake så kom det en ny lov i Florida, som nå blir omtalt som “Don’t say gay bill” som handler om at det ikke er lov å snakke om, undervise om, LHBTQ+ personer eller historie. Det er rett og slett lagt på en sensur om å snakke om noe som har med dette å gjøre i skolen.
Det hele endte med en situasjon hvor en lærer ble spurt om hennes seksuelle legning og hun hadde da svart deretter. I ettertid fikk hun sparken fordi hun har da brutt med skolens regler og retningslinjer, samt den nye loven som var vedtatt.
Dette er ikke eneste plassen ting skjer.

Det er flere skoler som også bannlyser transseksuelle å delta i sport og idrett, og de får ikke konkurrere.

Det siste innlegget Bernstein la nylig ut, handler om en skole i Kentucky, hvor det var en oppgave hvor de skulle skrive et brev til en venn som sliter med homofili. Oppgaven gikk ut på å skrive til sin homofile venn, hvorfor det er galt å være homofil. Poengene fra oppgaven ble tildelt etter hvor nære de var tekst fra Bibelen hvor bibelen også støtter oppom dette. Hvis du støtter opp mot homofil livsstil, vil du få en dårlig karakter.

Dette er ikke unike saker fra US – eller verden forøvrig, men det er trist å se hvilken retning US har tatt, og flere og flere stater kan få og kan få innført, eller har allerede innført lignende lover

Her i Norge er det også opprop mot at man ikke skal undervise barn om homofile og LHBT+. Det handler ikke om å undervise om LHBT, det handler om kunnskap. Barn er nyskjerrig og har spørsmål. Barn er ikke de som dømmer, det er voksne som dømmer. Hvis et barn har spørsmål om lhbt, så betyr det ikke at det barnet er skeiv, eller er transseksuell, det betyr at barnet undrer og vil lære. Er det ikke bedre at våre pedagoger i barnehage og skolen kan ha undervisning, enn at du skal sitte hjemme og være klein og ikke helt vite hva man skal svare til sitt eget barn når de spør, fordi du egentlig ikke helt vet hva du skal svare?

De som mener at å utsette barn for LHBT, hvor man ser en mann kysse en annen mann, eller en kvinne som kysser en kvinne – kan skape forvirring, så tenker jeg at det kan like gjerne skape forvirring hvis et barn ser en mann kysse en kvinne, hvor barnet selv har spørsmål om sin egen identitet og ikke kan kjenne igjen at det heterofile er riktig.

Ingen kan si hva som er rett og galt når det kommer til seksuell legning, det viktigste er at vi alle kan leve sammen, at vi alle kan gjøre vårt beste til å respektere at vi alle er ulike og vi alle liker ulike kjønn og samme kjønn.

Jeg håper alle får en god pride-feiring i juni. Jeg håper alle Prideflagg får henge i fred på skoler, bygårder, offentlige plasser. Jeg håper at alle kan være ute å feire, demonstrere og være fri, uten å få bemerkninger etter seg.
Jeg håper at du som tenker på at i år er året å “komme ut av skapet” gjør det. Fordi vi er mange som støtter deg, og vi er mange som syns at du er modig, tøff og vi heier på deg.

Husk, flesteparten støtter deg, det er bare de som ikke støtter deg som roper høyest.

 

God Pride

PS: Hvis du vil ha logo for Skeivt kulturår, så finner du de her