Er ikke homo og soper lenger negative ord i samfunnsdebatten?

3 Januar 2020 så var jeg på en date, som var veldig bra! Det var skikkelig god stemning, jeg følte meg trygg og alt var veldig fint. Jeg tenkte aldri på at “jeg ikke tørr å date offentlig pga legning”, fikk ingen negative kommentarer eller blikk.
Var en super start på 2020!

Så kom 17 januar, og jeg leser på NRK.no at en parkeringsvakt ble kalt for “homo” og “soper” men at Ofoten Tingrett bestemte at “Jævla soper” er innenfor det må tåle, og at ord som homo og soper generelt ikke lengre er negative ord i samfunnsdebatten.

Jeg er ikke veldig bevandret i Ofoten, men hvis de har kommet så langt, at det ikke er negativt, så vær så snill og fortell meg og resten av Norge (og verden) hvorfor det ikke lengre er negative ord i samfunnsdebatten og hvordan dere klarte å komme så langt!

Saken som står skrevet på NRK, handler om en parkeringsvakt (som jeg selv har vært), gir en bot til en feilparkert bil, hvor eierene av bilen kommer ut, i det boten blir gitt. P-vakten blir slengt huden full. Som tidligere p-vakt kan jeg bekrefte at det skjer. Du får høre det, men det er hovedsakelig bare mye banning, frustrasjon og mange ber om å slippe eller ordne opp på stedet. Dette paret, skal blant annet også ha sagt homo og soper, som i en negativ forstand. Ofoten Tingrett har valgt, enstemmig, å si at dette er ikke negative ord i samfunnsdebatten, og ha henvist til Det norske Akademis ordbok, hvor ordet soper – handler om en som feier gulvet med kost, og at dette er ikke negativt.

Men kom igjen da, Ofoten! Tror dere virkelig et ektepar, som nettopp har fått en bot, kaller den vakten for en feier? “Du, din jævla feier, som koster gulvet, ikke gi oss bot!” Så smalt syn har dere vel ikke, og dere har vel fått med dere at ordet “soper” også er en slang for homo? Bli litt oppdatert, og se hvordan ordene bli brukt!
Jeg blir så provosert! Fordi, dette burde gått under §185 om hatfulle ytringer.  Disse signalene som blir sendt ut fra Ofoten nå, er at det er helt ok å kalle folk for “soper” og “homo” fordi, det er ikke negativ lengre. Det er ikke ny informasjon at f.eks “jævla homo” er et av de mest brukte skjellsordene i skolegårdene, på nett, i klassen, og da, i en negativ forstand

 

Når jeg leste om denne saken, ble jeg så oppgitt over at Ofoten Tingrett faktisk kunne si og mene dette.

18 januar drar jeg til jobb. Jeg sitter meg på toget, tar på headsettet og setter på Lørdagsrådet på podcast og skal slappe av på vei inn til jobb. Jeg tar av meg jakken, fordi ellers blir jeg så veldig varm på toget. Den dagen, har jeg tatt på meg en genser, som har skriften “STOLT” i regnbuens farger. Den kjøpte jeg på Pride i 2019. Når jeg tar på meg den genseren, så tenker jeg aldri at “shit, nå går jeg rundt med en genser som er “prideeffekt”.”
Jeg tenker at jeg har på meg en genser, med et budskap, om at jeg er åpen, skeiv, og stolt.

Jeg møter et blikk av en mann i 50årene, som litt lengre bak i toget, men nærme nok, til at vi ser hverandre godt. Han stirrer lenge på meg, og jeg syns det blir litt mye stirring. Så jeg ser tilbake på han, med et litt tomt blikk. Da reiser han seg opp, og kommer mot meg. Han stiller seg ved setet mitt, og begynner å spørre om jeg er lesbisk.

Jeg skjønner først da, at han så på genseren min.
Jeg svarer at – ja, jeg er lesbisk, og spør hvorfor han lurer på det. Jeg har vært lesbisk i noen år nå, så jeg var 90% sikker på hvorfor han lurte, og jeg fikk rett. Han begynner å legge ut i det store og det hele, om hvordan biologien har feilet, og at det er ingen som er skapt som homofile, og at noe i meg må være biologisk ødelagt, eller feil. Han legger ut om hvor “jævlig ekkelt” det er med skeive, hvorfor skal vi ha Pride og feire at det er ekkelt, at det er noe feil med “oss”. Han la det frem som at det var “jeg mot deg”. Som at han var det eneste og rette og at jeg representerte alle “vi som er ødelagt”. Han forklarte at det var en grunn til at vi ikke kunne bli reprodusert, og at slik var det i dyrelivet, survival of the fittest osv.

Jeg prøvde flere ganger, om å be han gå vekk fra meg, slutte å prate.

Det hele ender med at en guttegjeng som også var i vognen, kom bort, og spurte om alt gikk bra. Etterhvert gikk mannen vekk, og jeg gikk av toget, og måtte dra på jobb.

Jeg la ut hendelsen på min Instagram etterpå.

 

View this post on Instagram

Bildet er ikke nytt. Men det som er nytt, er det som nettopp skjedde: Jeg sitter på toget, med genseren som står "STOLT" på, med regnbuens farger. Jeg er stolt av den jeg er, jeg er stolt av mine venner og kollegaer, blant annet de nevnt på bilde. Jeg er stolt, åpen lesbisk kvinne. På toget, begynte en voksen mann å stirre på meg, jeg begynner å stirre tilbake. Han spør om jeg er lesbisk, jeg svarer ja, og spør hvorfor han lurer på dette. Han lemper ut, i det store og det hele, hvor jævlig ekkelt det er, hvor feil jeg er skapt og hvorfor jeg er biologisk feil. Jeg ber han pent gå vekk fra meg, flere ganger uten noe respons. Mannen hisser seg mer og mer opp, og jeg prøver å telle til ti for å ikke eksplodere. Etter å ha å ha fått huden full i noe som føles ut som timesvis, kommer det til slutt noen yngre gutter og spør hva problemet er, og mannen får beskjed av konduktøren på toget, om å enten gå av, eller sette seg i en annen vogn. I dag er jeg forbanna for at dette fortsatt skjer, og det minner meg på hvorfor hver dag blir en kamp, både i Norge og i verden. Jeg blir forbanna på Ofoten tingrett som sier at ordet "soper" og "homo" ikke er lengre noe negativt i samfunnsdebatten, men samtidig skjedde dette meg, akkurat nå. Jeg er stolt over at det finnes mennesker som fulgte med og stilte opp for meg, og jeg er stolt av meg selv for at jeg ikke klikket fullstendig. #pride #stolt #fri 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈 Aldri ta ned flagget! Det er alltid en kamp, selvom mange mener den er over!!

A post shared by Trude-Christina Halvorsen (@trudechristina) on

Responsen har vært enorm, og jeg takker så enormt mye for all kjærligheten som jeg har fått inn. Det betyr veldig mye for meg.!

Men, kjære Ofoten tingrett. Når dere velger, enstemming, å si at homo og soper, ikke er lengre negativt i samfunnsdebatten, og dagen etterpå, får jeg servert en sånn drittsekk, da kan jeg fortelle dere, det er negativt i samfunnsdebatten. Hvilke signaler har dere sendt denne mannen?
Jo, at han kan bare fyre løs, fordi han får ikke straff for det. Fordi dere, som et rettssystem, har bestemt at dette går greit. Dette må man tåle.

 

Det vil jeg at dere skal tenke litt på.

Pride er 24/7, ta aldri ned flagget, slutt aldri å kjempe!

3 januar var en super dag, jeg hadde ingen frykt for å være skeiv offentlig, men bare 2 uker senere, så skjer dette.

Det er så store forskjeller, at det blir vanskelig å sette ord på det. Jeg håper alle som leser dette, kan fortsette å gå i tog, fortsette å kjempe.

 

Jeg håper Februar blir bedre

1 kommentar

Siste innlegg